معرفی کتاب کندوکاوی در اوضاع جهان و انحطاط مسلمانان
بدونشک برترین و کاملترین دین در بین همۀ ادیان، دین مقدس اسلام است. همانطور که تاریخ گواه است از زمان آدم علیهالسلام تا ایندم، طلاییترین دوران در میان همۀ دورهها، عصر پیامبر -صلیاللهعلیهوسلم- خلفای راشدین -رضیاللهعنهم- بوده است و تا قیام قیامت نیز چنین خواهد بود.
قبل از درخشش خورشید تابناک اسلام، بشر در منحطترین دوران خودش از لحاظ اخلاقی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و... بهسر میبرد و این دین مقدس اسلام بود که بشر را از لبۀ پرتگاه جهنم و از وادی هولناک جهالت و ضلالت نجات داد؛ پس از دوران خلفای راشدین و پس از فروپاشی خلافت بزرگ عثمانی اسلامی، جهان اسلام دچار چالشها و هرجومرجهای ناگواری شد که باعث تحولات عجیبی در دنیا گردید.
عالمانِ ماهر و نویسندگانِ چیرهدست در این مورد کتابهای زیادی نوشتهاند؛ اما بسیاری از نویسندگان و فرهیختگان بر این نکته اذعان دارند که بهترین و کاملترین کتاب در حول این موضوع، کتاب «ماذا خسر العالم بإنحطاط المسلمین» اثر گرانسنگ استاد علامه سیدابوالحسن ندوی رحمهالله است که توسط استاد عبدالحکیم عثمانی تحت عنوان «کندوکاوی در اوضاع جهان و انحطاط مسلمانان» ترجمه شده است.
علمای دیگر در کتب خویش بیشتر روی این مطلب تمرکز کردند که مسلمانان چگونه عقب ماندند، علت انحطاطشان چه بود و راه پیشرفت و ترقیشان چیست؟
اما علامه ندوی رحمهالله بیشتر روی این موضوع بحث کردند که جهان با انحطاط مسلمانان متحمل چه زیانهایی شدند؛ چنانکه در این کتاب میفرمایند: «اگر ما نشستیم، تنها ما ضرر نمیکنیم؛ بلکه تمام جهان متضرر میشوند».
علامه ندوی رحمهالله خواستند ثابت کنند که مسلمانان در راستای حاکمیت و سرپرستی جهان، جایگاه یک کشاورز را دارند که اگر کشاورز جهت اصلاح زمینهای کشاورزی کار و تلاش کرد، محصولات ارزشمندی حاصل میکند؛ اما اگر سر جای خود نشست و تحرکی نداشت، تمام آن زمینهای زراعی و حاصلخیز از بین میرود و تبدیل به یک زمین بایر و موات میشود. حالا هم اگر جهان امروز در پستترین دوران خودش بهسر میبرد و با ناهنجاریهای اخلاقی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و... دستپنجه نرم میکند، بزرگترین علتش انحطاط و عقبماندگی مسلمانان است که به سبب خواب و غفلت با آن دچار شدند.
پس به همۀ عزیزانی که در پی پیشـرفت و ترقی مسلمانان هستند و دوستدارند که از دردهای مسلمانان و راههای درمان آنها آگاه شوند، برادرانه توصیه میشود که این کتاب ارزشمند را مطالعه کنند و از داشتههای ارزشمند آن کسب فیض نمایند.
✍️ خلیل الرحمن خباب
۲۷ آذر / قوس ۱۴۰۰ زاهدان
دانلود کتاب از تلگرام